E imposibil sa nu fi fost pus in aceasta situatie! adica sa fi nevoit sa concluzionezi cine are dreptate intr-o discutie cu pareri diferite… si totusi, putem sti cine are dreptate pana la urma?
Vreau sa va sa prezint cateva pareri care cred ca sunt gresite daca le aplicam intr-o astfel de discutie si apoi ne multumim cu rezultatul. Totusi, precizez ca asptectele se pot contrazice intre ele, depinde de circumstanta. In general oamenii aplica de cele mai multe ori o singura tehnica care pentru ei pare ca ar fi functionat. deci se cere intelepciune, nu exista o solutie simpla pentru ‘dummies’ :D.
- Doar Dumnezeu stie cine are dreptate!
Serios? Dar Adam si Eva de ce au mancat din pomul cunoasterii binelui si raului? Macar daca tot avem aceasta abilitate (sau blestem), atunci sa ne folosim de ea.
Adevarul absolut este greu sa il afli in orice situatie, insa de multe ori, decat sa mai analizam un pic situatia, mai bine o lasam la acest raspuns, pentru ca suntem prea comozi sa studiem cazul mai atent.
- Fiecare cu parerea lui, eu cred asa, tu crezi asa!
Este o scuza ieftina atunci cand am ramas fara argumente si suntem prea aroganti sa cedam. Pana la urma cel care ar trebui sa cedeze, iasa triumfator dintr-o infundatura iar cel care are dreptate, este considerat un loser! Dupa o gramada de argumente si o lupta grea sa dovedeasca ceea este “mai corect”, chiar daca nu se vede, sufera, tocmai a aruncat margaritare porcilor, o investitie proasta.
- Exista un singur vinovat!
Intr-un conflict, amandoi sunt de vina. Indeferent cine a produs prima scanteie, daca erai destept, nu aduceai si tu benzina!
- De dragul pacii mai bine cedau!
Nu e bine o sa faci de fiecare data, poate vei reusi sa deschizi ochii celeilalte persoana, chiar daca sansele sunt mici, incearca sa o faci, si o poti face fara sa produci razboi. Si chiar daca acum nu vezi rezultatele, si poate niciodata acea persoana nu va recunoaste, ceea ce i-ai spus, daca i-ai spus adevarul, ii va ramane in minte, iar mai repede sau mai tarziu va recunoaste, si asta, daca nu prin vorbe, o vei vedea prin fapte sau comportament!
Totusi, e bine sa sti cand sa te opresti, pentru ca sa nu ramai fara margaritare. Depinde de cine dai, de un destept sau de unul mai putin destept 🙂
Proverbe 9: 7 Cel ce mustră pe un batjocoritor îşi trage dispreţ şi cel ce caută să îndrepte pe cel rău se alege cu ocara. 8 Nu mustra pe cel batjocoritor, ca să nu te urască; mustră pe cel înţelept, şi el te va iubi! 9 Dă înţeleptului, şi se va face şi mai înţelept; învaţă pe cel neprihănit, şi va învăţa şi mai mult!
- Decat sa continui, deviez de la subiect
E din nou un semn de lasitate, sau un mod marsav de a iesi dintr-o infundatura.
- Capul aplecat sabia nu-l taie…
…dar ii da prostului elan (citeste mai multe aici!). Nu aplica asta oricand, cateodata este bine sa taci, dar mai ales cand e vorba despre situatia altor persoane, nu-ti scuti maxilarul si corziile vocale. Daca tu esti gata sa suferi cand e vorba despre tine, este alegerea ta, dar nu apleca capul cand deti dovezi necontestabile care l-ar scoate pe cel vinovat pe nedrept, din incurcatura. Fapta aceasta da dovada de un caracter nobil!
- Are mai multe argumente, dar eu am mai multi sustinatori
Astea inseamna doar ca ai abilitati mai bune de manipulare. Multimea nu inseamna neaparat si dreptatea. Ca multimii ii place sa vada o anumita parte a monedei, nu inseamna ca are si dreptate.
Cred pana la urma, ca principalul motiv, de ce nu ajungem la un raspuns concret/decent, are de-a face cu aroganta, incapatanarea sau modestia noastra. Pentru a iesi nepatati dintr-o incurcatura suntem gata sa calcam si peste cadavre, sau, daca nu este vorba de noi, suntem gata sa plecam de la incendiu cu stingatorul sigilat in mana.
Sper ca tu care citesti aceste randuri, sa incepi sa faci diferenta.